11o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Χρήστος Μπανίκας και Σταυρούλα Τσολακίδου
Πρωταθλητές στην Παλαιόχωρα!


Άλλη μία διοργάνωση στην Παλαιόχωρα έριξε την αυλαία της γεμίζοντάς μας με ευχάριστα συναισθήματα για το μέγεθος της επιτυχίας της! Μία επιτυχία που μόνο ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος όπως η Παλαιόχωρα μπορεί να προσφέρει σε τόσο μεγάλες διαστάσεις!
Διοργανωτές των αγώνων ήταν ο Δήμος Κανδάνου Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων το Επιμελητήριο Χανίων και η Γ.Γ.Α..

Διπλή Ελληνική επικράτηση είχαμε στο 11ο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας με τον Χρήστο Μπανίκα να επικρατεί στη γενική βαθμολογία και την Σταυρούλα Τσολακίδου στη κατηγορία Γυναικών!
Ο Χρήστος Μπανίκας είναι από τους πιο αξιόλογους σκακιστές που έχει αναδείξει η χώρα μας και έχει κατακτήσει 8 φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ έχει ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση σε Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα. Η επιτυχία του στην Παλαιόχωρα σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη λόγω της αδιαμφησβήτητης δυναμικότητάς του και θα λέγαμε ότι το πέτυχε με σχετική ευκολία μιας και πήρε από την αρχή το προβάδισμα αποκτώντας μία μικρή διαφορά έναντι των αντιπάλων του την οποία διαφορά φρόντισε τόσο ο ίδιος όσο και οι αντίπαλοί του να την κρατήσει έως το τέλος! Να τονίσουμε επίσης ότι είναι η ένατη συμμετοχή του Χρήστου στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας και τη μεγάλη αγάπη για τη συγκεκριμένη διοργάνωση τη δείχνει έμπρακτα δηλώνοντας πάντα πρώτος τη συμμετοχή του!
Για την Σταυρούλα Τσολακίδου τι να πρωτοπούμε? Είναι το κορίτσι που τάραξε τα νερά στο Ελληνικό σκάκι και έκανε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα, κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας σε νεανικές διοργανώσεις! Αθλήτρια πρότυπο σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα άριστη μαθήτρια! Η Σταυρούλα τίμησε και τιμήθηκε από τα Χανιά όταν πριν από δέκα μέρες προσκεκλημένη από τον Δήμο Χανίων και τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ έπαιξε αγώνα σιμουλτανέ στο Ενετικό Λιμάνι αντιμετωπίζοντας 32 αντιπάλους! Η επικράτηση της Σταυρούλας στο τουρνουά κάθε άλλο παρά εύκολη δεν ήταν και ο λόγος είναι ο πολύ ισχυρός ανταγωνισμός που υπήρχε στη συγκεκριμένη κατηγορία με πολλές αξιόλογες και έμπειρες αθλήτριες. Τελικά όμως η Σταυρούλα φαίνεται ότι είναι για τα δύσκολα και αφού τα κατάφερε σε Παγκόσμιες διοργανώσεις γιατί να μη το επαναλάβει και στην Παλαιόχωρα!  
Αναλυτικά οι τρεις πρώτοι στη γενική βαθμολογία είναι οι εξής: 1ος GM Χρήστος Μπανίκας (2591) 7,5 βαθμοί, 2-7ος  GM Nevednichy Vl. Ρουμανία (2528), GM Pashikian Arman Αρμενία (2603), IM Basrki Rad. Πολωνία (2431), GM Rychagov Andr. Ρωσία (2529), GM Gordon Stephen Αγγλία (2539), FM Κούρκουλος Σταμάτης (2416), και FM Βλάχος Ανατόλ (2428) όλοι με 7 βαθμούς. 
Στην κατηγορία Γυναικών: 1η Σταυρούλα Τσολακίδου (2423) 6,5 βαθμοί, 2η Worek Joanna Τσεχία (2298), και 3η Milliet Sophie Γαλλία (2397). 

Στα αξιωσημείωτα η νόρμα ΙΜ που κατέκτησε ο Σταμάτης Αρδίτης Κούρκουλος μία νόρμα που σήμαινε αυτόματα και τίτλος μιας και ήταν η τρίτη για τον Σταμάτη!


Η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Κατερίνα Ζομπανάκη με τους νικητές των αγώνων, από αριστερά Arman Pashikian, Nevednichy Vl., και Χρήστος Μπανίκας.

Ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Σπυριδάκης Γιάννης Γιάννης, με τις νικήτριες των αγώνων από δεξιά: Sophie Milliet, Worek Joanna, και Σταυρούλα Τσολακίδου

 


Various parallel events took place during the tournament.

 

Various parallel events took place during the tournament.


Πάνω από δύο χιλιάδες παίκτες από 55 χώρες έχουν αγωνιστεί στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας! Στον πίνακα παρακάτω βλέπουμε τις χώρες προέλευσης των παικτών.
ARM
AUS
AZE
BEL
BLR
BRA
BUL
CAN
CHI
CHN
CRO
CYP
DEN
DOM
EGY
ENG
ESP
FIN
FRA
GEO
GER
GRE
HUN
IND
IRI
IRL ISL
ISR
ITA
JOR
KOR
LAT
 LTU
LUX MAD
MDA
MKD
MNE
MGL
NAM
NEP
NED
NOR
POL
ROU
RUS
SCO
SIN
SRB
SWE
         
SUI
SVK
TUR
UKR USA          


Προηγούμενοι νικητές - Previοus Winners
2018 Banikas Christos GM-GREECE 2591
2017 Stupak Kiril GM-BELARUS 2570
2016
Halkias Stelios GM-GREECE
2543
2015
Borovikov Vladislav
GM-UKRAINE
2562
2014
Rychagov Andrey
GM-RUSSIA
2543
2013
Rychagov Andrey
GM-RUSSIA
2544
2012
Rychagov Andrey
GM-RUSSIA
2517
2011
Kryvoruchko Yuriy
GM-UKRAINE
2652
2010
Kryvoruchko Yuriy
GM-UKRAINE
2609
2009
Najer Evgeniy
GM-RUSSIA
2663
2008
Rakhmanov Aleksandr
GM-RUSSIA
2489