Δήμος Καντάνου - Σελίνου
Παλαιόχωρα

Η Νύμφη του Λιβυκού Πελάγους...

Φύση και άνθρωπος σε μια μαγική συνύπαρξη μέσα στους αιώνες. Κάλλος τοπίου, πλούτος ζωής, μνήμες ιστορικές, μοναδικές παραλίες, υπέροχο κλίμα και μαζί, η σύγχρονη ζωή με τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα γραφικά και τα παραδοσιακά καφενεία, το δροσερό θερινό σινεμά, οι disco και οι νεανικές καφετέριες, είναι η αίσθηση του επισκέπτη που από τα Χανιά της Κρήτης κατηφορίζει στο Νοτιά και φτάνει στην

Παλαιόχωρα...

μια Ελληνική γωνιά που ο παραθεριστής δεν γίνεται αντικείμενο "τουριστικής" εκμετάλλευσης και απολαμβάνει με ησυχία την ανθρωπιά. Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στο νομό Χανίων στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης, σε μια μικρή χερσόνησο ανάμεσα σε δύο γραφικούς κόλπους, βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος και δίκαια θεωρείται η Νύμφη του Λυβικού και χώρα του Ήλιου. Είναι το νοτιότερο όριο της χώρας μας και το νοτιοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εδώ τελειώνει η Ευρώπη...

Από εδώ θα απολαύσετε τα σπάνιας ομορφιάς ηλιοβασιλέματα καθώς ο ήλιος χάνεται μακριά στο Λυβικό Πέλαγος, στο βάθος του ορίζοντα... Έχει 2000 περίπου κατοίκους και μεγάλο αριθμό κλινών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με προσιτές τιμές, καθώς και camping 500 θέσεων επάνω στην θάλασσα. Η ζωή είναι ήσυχη, προσιτή σε όλα τα βαλάντια και το ξηρό κλίμα εξαιρετικό. Το χωριό προσφέρει όλες τις ευκολίες : Υποκαταστήματα τραπεζών, ταχυδρομείο και γραφείο ΟΤΕ, υγειονομικό σταθμό, ιατρεία, οδοντιατρεία, φαρμακεία αλλά και αστυνομικό και λιμενικό σταθμό. Ακόμα, ο παραθεριστής θα εξυπηρετηθεί από τα τουριστικά γραφεία που εκδίδουν εισιτήρια για όλο τον κόσμο και διοργανώνουν εκδρομές, περίπτερα με διεθνή τύπο, καταστήματα με είδη αλιείας και φωτογραφικά, κομμωτήρια, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων , αίθουσες διασκέδασης με ηλεκτρονικά παιχνίδια και μπιλιάρδο.

Η Ιστορία της Παλαιόχωρας

Αναφέρεται ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Καλαμίδης. Το 1278 ο Ενετός Δούκας Μαρίνος Γραδενίγος έχτισε το ιστορικό Καστέλλο Σέλινο σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα προς το Λυβικό πέλαγος, που βρίσκεται σε επαφή με το χωριό, το οποίο σήμερα - κατάλοιπο της Ενετικής κυριαρχίας ονομάζεται Φορτέζα. Όλη η Κρήτη είναι ένα μεγάλο βιβλίο ιστορίας. Μια ιστορίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων....

Στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας υπήρχαν στην αρχαιότητα και ειδικά κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (από το 400 π.χ.) πολλές πόλεις οι οποίες είχαν και τον έλεγχο των μικρότερων οικισμών. Οι πόλεις αυτές αναπτύχθηκαν γιατί λόγω των γύρω δυσπρόσιτων ορεινών όγκων, παρείχαν ασφάλεια από τις επιδρομές των πειρατών. Η ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας είναι πλούσια σε Μεσαιωνικά Βυζαντινά μνημεία και μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε πολλούς μικρούς Βυζαντινούς ναούς με ενδιαφέρουσες και σπάνιες τοιχογραφίες, καθώς και ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών.