13o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ 13o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Ελληνικό Χρώμα στο Βάθρο των νικητών!
Εκπλήξεις και ανατροπές κυριάρχησαν στην κορυφαία Ελληνική διοργάνωση!

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ!

Νόρμα GM από τον Ανατόλ Βλάχο! Νόρμα ΙΜ από τον Νίκο Σπυρόπουλο! Τίτλος FM με την απόδοσή του από τον 15χρονο Χρήστο Κράλλη!

Η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Ζομπανάκη Κατερίνα και ο ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Γιάννης Σπυριδάκης με τους νικητές των αγώνων.
Χρήστος Μπανίκας, Σταμάτης Αρδίτης Κούρκουλος και Maxime Lagarde.

 «Το τουρνουά της Παλαιόχωρας είναι το ισχυρότερο τουρνουά που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη…»
Με αυτή την παράγραφο και αρκετά άλλα κολακευτικά λόγια ξεκινάει την αναφορά για το τουρνουά της Παλαιόχωρας στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ομοσπονδία, καθρεπτίζοντας μέσα από τον εγκυρότερο χώρο την ποιότητα του πρωταθλήματος της Παλαιόχωρας.
Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων ΣΑΜΑΡΙΑ και ο Δήμος Καντάνου Σελίνου το τόλμησαν όπως κάνανε άλλωστε και την περίοδο των capital controls και επιβραβεύτηκαν! Το τουρνουά έδειξε τη δυναμική του και την απήχηση που έχει αποκτήσει στον σκακιστικό κόσμο σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μία από τις πιο ιδιαίτερες διοργανώσεις! Τα μέτρα που πάρθηκαν για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου ήταν άριστα κάτι που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες. Ο αγωνιστικός χώρος του σχολείου ήταν ο ιδανικότερος που μπορούσαν να γίνουν τέτοιοι αγώνες και οι αποστάσεις που τηρήθηκαν έδωσαν μία άνεση και αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους παίκτες να αγωνιστούν.

Συντελεστές αυτής της επιτυχίας είναι ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ που με την εμπειρία τους και την προσπάθειά τους φροντίζουν έτσι ώστε όλα να κυλάνε ομαλά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης και η Π.Ε. Χανίων που μόνιμα στηρίζουν τη διοργάνωση και η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Γ.Γ.Α και του Ε.Ο.Τ.

Οι συμμετοχές διατηρήθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα παρά τις απαγορεύσεις εισόδου που υπήρχαν για αθλητές από αρκετές χώρες αλλά και τις φοιτητικές εξετάσεις μιας και παρατάθηκε η περίοδός τους. Παρόλα αυτά 157 παίκτες από 19 χώρες δώσανε το παρών από τους οποίους οι 41 ήταν τιτλούχοι σκακιστές βάζοντάς το στην κορυφή των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων από πλευράς ποιότητας, προσθέτοντας παράλληλα σημαντικά κίνητρα σε όλους τους αγωνιζόμενους.
Η ποιότητα ενός τουρνουά φαίνεται κυρίως στο αν μπορούν οι παίκτες να διεκδικήσουν νόρμες τίτλων. Το τουρνουά της Παλαιόχωρας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι ένα τουρνουά στο οποίο πάρα πολύ παίκτες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τους στόχους τους! Ακριβώς αυτό «εκμεταλλεύτηκαν» και ο Ανατόλ Βλάχος κατακτώντας νόρμα GM, ο Νίκος Σπυρόπουλος κατακτώντας νόρμα ΙΜ και ο Χρήστος Κράλλης που έχοντας μία εξαιρετική απόδοση κατέκτησε τον τίτλο του FM. Εξαιρετικές επιτυχίες από τρεις νεαρούς σκακιστές μας που κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα τους στόχους τους!

O GM Alberto David ο πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Σπυριδάκης Γιάννης και η επικεφαλής διαιτήτρια κ. Τάνια Καράλη με τους παίκτες που κέρδισαν νόρμες.
Ο Χρήστος Κράλλης τίτλο FM, o Νίκος Σπυρόπουλος νόρμα ΙΜ και ο Ανατόλ Βλάχος νόρμα GM.

Αγωνιστικά τώρα το τουρνουά είχε αρκετό σασπένς έχοντας πολλές ανακατατάξεις σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Ο Ρουμάνος GM Nevednichy είχε κάνει το καλύτερο ξεκίνημα με απανωτές νίκες έως και τον 5ο γύρο, στην πορεία πήρε κεφάλι το νο 1 των αγώνων ο Γάλλος GM M. Lagarde, στον 8 γύρο μέσα από μία σειρά ισοβαθμιών ο Χρήστος Μπανίκας ήταν στην κορυφή για να κάνει ακριβώς στον τελευταίο γύρο την μεγαλύτερη έκπληξη ο Σταμάτης Κούρκουλος και να κλέψει κυριολεκτικά την 1η θέση! Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του τουρνουά που αν και νο 15 της αρχικής κατάταξης κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τη μεγαλύτερη επιτυχία στη σκακιστική του πορεία! Ο Κούρκουλος με την επιτυχία του αυτή κέρδισε και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος Ανδρών, 1800 ευρώ χρηματικό έπαθλο και δύο εισιτήρια με επιστροφή για οποιοδήποτε προορισμό του εξωτερικού προσφορά της AEGEAN. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν έξι παίκτες από τους οποίους ο πολυπρωταθλητής μας GM Χρήστος Μπανίκας είχε τα καλύτερα κριτήρια δίνοντας έτσι και ένα έντονο Ελληνικό χρώμα στο βάθρο των νικητών. 3ος ο GM Lagarde Maxime (Γαλλία), 4ος ο GM Christiansen J-Seb. ( Νορβηγία), 5ος ο ΙΜ Βλάχος Ανατόλ, 6ος ο GM Nevednichy Vl. (Ρουμανία) και 7ος ο GM Basso P.-Luigi (Ιταλία) όλοι τους με 7 βαθμούς.  
Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η IM Irina Bulmaga (Ρουμανία), 2η η Άννα Μαρία Δρακάκη η οποία αναδείχτηκε και Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών και 3η η Ανθή Μαρία Βοζινάκη.
Διοργανωτές των αγώνων είναι ο Δήμος Καντάνου Σελίνου με την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων - ΣΑΜΑΡΙΑ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Χανίων. Το τουρνουά διεξάγεται με την αιγίδα της ΓΓΑ και του ΕΟΤ. Σημαντική είναι όμως και η στήριξη από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων Παλαιόχωρας, την Μονομετοχική Δήμου Καντάνου – Σελίνου, την ΗΛΕΚΤΩΡ, την AEGEAN που είναι ο επίσημος χορηγός Αερομεταφορών της ΣΑΧ, την ΣΥ.ΦΑΧ, τις ΠΙΣΙΝΕΣ Κρήτης, το digital Print και το τουριστικό γραφείο STATUS. 

Ο κ. Μπικάκης που εκτελεί χρέη Δημάρχου Καντάνου Σελίνου και ο κ. Σπυριδάκης Γιάννης με τις νικήτριες του τουρνουά.
Ανθή Μαρία Βοζινάκη, Άννα Μαρία Δρακάκη και Irina Bulmaga
Η Ανέλια Τσαρουχά και η κ Περράκη Νίνα υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Καντάνου Σελίνου με τους νικητές του Ανοικτού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Χρήστος Μπανίκας, Σταμάτης Κούρκουλος και Ανατόλ Βλάχος.
Η κ. Τσαρουχά Ανέλια και ο κ. Σπυριδάκης Γιάννης με τις νικήτριες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Ανθή Μαρία Βοζινάκη, Άννα Μαρία Δρακάκη και Ανδρώνη Κωνσταντίνα
Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις καθημερινά έξω από τον χώρο αγώνων.

 

Το τουρνουά Μπλιτς στον κεντρικό πεζόδρομο της Παλαιόχωρας αποτελεί μία από τις πιο ωραιότερες εκδηλώσεις που διεγάγονται κάθε χρόνο.
Πάνω από 2.500 παίκτες από 57 χώρες έχουν αγωνιστεί στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας! Στον πίνακα παρακάτω βλέπουμε τις χώρες προέλευσης των παικτών.
ALB
ARM
AUS
AZE
BEL
BLR
BRA
BUL
CAN
CHI
CHN
COL
CRO
CYP
DEN
DOM
EGY
ENG
ESP
FIN
FRA
GEO
GER
GRE
HUN
IND
IRI
IRL ISL
ISR
ITA
JOR
KOR
LAT
 LTU
LUX MAD
MDA
MKD
MNE
MGL
NAM
NEP
NED
NOR
POL
ROU
RUS
SCO
SIN
     
SRB
SWE
SUI
SVK
TUR
UKR USA      


Προηγούμενοι νικητές - Previοus Winners
2019 GM Kobalia Mikhail RUSSIA 2608
2018 GM Banikas Christos GREECE 2591
2017 GM Stupak Kiril BELARUS 2570
2016
GM Halkias Stelios GREECE
2543
2015
GM Borovikov Vladislav
UKRAINE
2562
2014
GM Rychagov Andrey
RUSSIA
2543
2013
GM Rychagov Andrey
RUSSIA
2544
2012
GM Rychagov Andrey
RUSSIA
2517
2011
GM Kryvoruchko Yuriy
UKRAINE
2652
2010
GM Kryvoruchko Yuriy
UKRAINE
2609
2009
GM Najer Evgeniy
RUSSIA
2663
2008
GM Rakhmanov Aleksandr
RUSSIA
2489